www.milaan-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
milaan-parco-sempionedom-milaancastello-sforzesco-milaanmilaan-arce-pacemilaan-duomomilaan-piazza-duomo

C'era una volta una piada, de beste piadineria van Milaan

Wil je eens iets anders eten dan een pizza, pasta of een broodje tijdens de 'pranzo' in Milaan, dan is een piadina of piada een echte aanrader. Het is een dubbel gevouwen soort wrap gevuld met de heerlijkste vleeswaren, kazen, groenten of zelfs zoet. We kozen meteen de beste piadineria van Milaan voor je uit en leggen je in het kort uit wat een piadina is.

Wat is een piadina en waar komt hij vandaan?
De piadina is uitgevonden door de Etrusken die een soort plat brood bakten van gemalen granen en water. Ze bakten de platte ronde schijf zonder gist op een hete steen of op een ijzeren hete plaat. Deze gewoonte is overgenomen door de Romeinen en het was eigenlijk alleen bestemd voor de rijke Romeinen omdat hij meteen gegeten moest worden na het bakken. Hij was dan nog vers en zacht, want na een aantal uren werd hij keihard en oneetbaar. Later in de Middeleeuwen werd er vet aan de piadina toegevoegd en werd het juist brood voor de armen, hij was langer houdbaar en bereid met gerst of rogge. De rijken gingen toen gerezen brood gemaakt van kostbaar tarwemeel eten.

De eerste notities over de piadina dateren uit het jaar 1371 uit de stad Modigliana, gelegen in de provincie Forlž in de regio Emilia Romagna. Als oorsprong van de piadina wordt dan ook de regio Emilia Romagna gezien, hoewel hij inmiddels in heel ItaliŽ gegeten wordt. De piadina wordt vanaf het begin van de 20e eeuw 'het nationale voedsel' van Emilia Romagna en officieel een gastronomische specialiteit uit deze regio.

Milaan_piada

The one and only?
Tegenwoordig bestaat er niet ťťn recept om de enige echte piadina te bakken. Zo zijn er recepten waar aan het tarwemeel maismeel wordt toegevoegd. Er zijn bakkers die, net als oma, reuzel toevoegen aan het deeg maar er zijn er ook die olie toevoegen. De piadina varieert van streek tot streek. Zo zijn de piadina's uit Rimini aan de kust groot en flinterdun, terwijl ze in het binnenland vaak kleiner van formaat zijn en wat dikker. Maar hoe ze er ook uitzien, ze zijn allemaal voorzien van een verrukkelijke vulling en worden dubbelgevouwen geserveerd. Waar je ze ook eet, als streetfood op straat of in een piadineria, ze zijn heerlijk en doen niet onder voor de beste pizza.

C'era una volta una piada
In Milaan heeft deze piadineria-keten, als je het zo wilt noemen, drie vestigingen. De piadina's worden er nog zo bereid als oma het deed. Het deeg wordt op de hand gekneed en uitgerold. In de meeste piadineria's gaat dit met machines en de deegbolletjes gaan door de wals om ze plat te maken. De zaken van C'era una volta una piada willen een sprookjesachtige sfeer oproepen uit een ver verleden. Je zou je er moeten voelen als vroeger bij oma in de keuken, vandaar de naam C'era una volta... Ieder Italiaans sprookje begint namelijk met de zin "Er was eens...".

Milaan_gans

Er is keuze uit een enorm assortiment piadina's dat per seizoen kan veranderen. Zo is er keuze uit 4 ŗ 5 varianten van piadina's per basisvulling als speck, rauwe ham, kip, kalkoen, vis, groenten en diverse kaassoorten, maar er worden ook zoete piadina's geserveerd.

Vestigingen in Milaan
De vestigingen bevinden zich op drie locaties verspreid over Milaan en het logo is te herkennen aan een zwarte gans:

Nonna Gina
Via Raffaello Sanzio 29, Milaan
dagelijks geopend van 10.30- 15.30 uur en van 19.00-23.00 uur

Conte Vincenzo
Viale Coni Zugna 37, Milaan
zondag t/m vrijdag geopend van 10.30-15.30 uur en van 19.00-23.00 uur
zaterdag geopend van 10.30-24.00 uur

La Madre
Piazza San Gioachimo 5, Milaan
dagelijks geopend van 10.30-15.30 uur.

Milaan_piada

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.