dom-milaanmilaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaanmilaan-piazza-duomomilaan-parco-sempionemilaan-duomo

Panzerotti van Da Luini

In de buurt van de Dom van Milaan vind je veel restaurantjes en barretjes waar je iets kunt eten, maar als je ergens een rij buiten ziet staan, dan is dat voor de bakkerij Luini. Je koopt er weliswaar "een Panzerotto in een zakje", maar het is wel de allerlekkerste van Milaan en omstreken. Voor deze Pugliese specialiteit zit je graag even op de trappen van de Dom je lunch te nuttigen en je bent niet de enige!

Milaan_Panzerotti_Luini_(1).jpg

Wat is een Panzerotto?
Een Panzerotto is een gefrituurd dubbelgeklapt broodje, met allerlei verschillende vullingen. De meest traditionele is die met een vulling van mozzarella en tomaat, maar natuurlijk zijn er ook veel andere varianten verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld rekening gehouden met de wensen van tegenwoordig. Je kunt dus ook Panzerotti krijgen die gebakken zijn in de oven of vegetarische en volkoren Panzerotti, ja zelfs zoete Panzerotti. Maar de lekkerste zijn natuurlijk de knapperige gefrituurde Panzerotti, die dampend in het vetvrije zakje verdwijnen en die je daarna lekker kunt opknabbelen op de trappen van de Dom of op de stoeprand. Het deeg van de Panzerotti is gemaakt naar een geheim oud familierecept en ligt veilig opgeborgen in de kluis.

Milaan_Luini

Uit Puglia
In 1949 verhuist Giuseppina Luini met haar gezin naar Milaan en begint in de Via S. Radegonda 16 haar bakkerijtje. Ze is vast van plan Milaan kennis te laten maken met typische specialiteiten uit Puglia, haar geboortestreek. In de beginjaren van haar bakkerij bakt ze voornamelijk brood dat ze aan veel restaurants en hotels in het centrum verkoopt.

Wanneer ze op een dag haar receptenboek doorneemt, vindt ze het recept van de Panzerotti, ooit opgeschreven door haar opa. Dit is voor haar de gelegenheid om een Pugliese specialiteit in Milaan te introduceren en ze start met een bescheiden productie. In het begin verkoopt ze maar weinig Panzerotti want de Milanezen kennen de smaak van gefrituurd "brood" niet maar langzaamaan neemt de verkoop toe. In de daarop volgende jaren neemt de verkoop alleen maar toe en tegenwoordig zijn de Panzerotti niet meer weg te denken uit Milaan. Massa's schoolkinderen halen na school even een Panzerotto bij Luini en dat doen ook weer hun kinderen en hun kinderen....

Dus mocht je in de buurt van de Dom zijn en ook al staat er een rij bij Luini, neem toch even de moeite van het wachten. Je bent razendsnel aan de beurt want de rij wordt vakkundig en snel weggewerkt en de ervaring is uniek!

Milaan_Panzerotti_Luini_(2).jpg

Da Luini
Via Santa Radegonda 16, Milaan  
Geopend: ma. 10.00 uur tot 15.00 uur, di t/m za 10.00 uur tot 20.00 uur, zo. gesloten

(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.