milaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaanmilaan-piazza-duomomilaan-duomodom-milaanmilaan-arce-pace

Ik blijf hier - Marco Balzano

Het in Trentino (Zuid-Tirol) gelegen Curon, Graun im Vinschgau in het Duits, is een plek op het breukvlak van de geschiedenis. Nadat Mussolini in 1923 aan de macht is gekomen wordt de bevolking het gebruik van hun moedertaal ontzegd. Het Duits wordt zelfs van de grafstenen gewist.  

Milaan_Boeken_Marco_Balzano_Ik_blijf_hierTrina, studerend voor onderwijzeres, ziet zich aldus van haar toekomst beroofd. Ze trouwt met Erich, die zich verzet tegen de gedwongen italianisering van de regio en de aanleg van een dam die het dorp uiteindelijk onder water zal zetten. Sommigen richten hun hoop op nazi-Duitsland. Dit slaat in het dorp en ook in het gezin van Trina en Erich een diepe kloof.

“Hoewel spelend in een ander tijdperk, gaat dit verhaal over de grote kwesties van onze tijd: grenzen, migratie, etnische onenigheid, machtsmisbruik van gewone mensen, autoritaire neigingen.” - L’ Espresso.

Genomineerd voor de Premio Strega en winnaar van de Premio Asti d'Appello, de Premio Bugatta en de Prix Méditerranée Etranger.

Marco Balzano werd in 1978 in Milaan geboren waar hij nog altijd woont en werkt als docent Italiaanse literatuur en geschiedenis aan een gymnasium. In 2007 debuteerde hij met een dichtbundel, in 2010 verscheen zijn eerste roman, Il figlio del figlio, die bekroond werd met de Premio Corrado Alavaro. Reis zonder einde is zijn eerste werk dat in het Nederlands werd vertaald.

Ik blijf hier
Marco Balzano
De Arbeiderspers, 2019
ISBN 9789029528504
€ 20,99 (paperback)
€ 10,99 (ebook)

Bestel Ik blijf hier bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan