milaan-piazza-duomodom-milaanmilaan-arce-pacemilaan-duomocastello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempione

Fare aperitivo - Milanese traditie

Doe net als de Milanesi zelf en geniet aan het begin van de avond van een mooi glas prosecco, een kleurrijke Aperol Spritz of een ander feestelijk drankje, vergezeld van een keur aan hapjes.†Maar waar komt het fenomeen 'aperitivo' nu eigenlijk vandaan?

Wat is een "aperitivo"?
Een aperitivo is een, meestal, alcoholisch drankje dat je bestelt tussen 18.00 uur en 20.00 uur en dat vergezeld gaat van allerlei lekkere hapjes. De hapjes, variŽrend van stukjes focaccia of kleine sandwiches tot pastasalades, zijn gratis voor wie tijdens het aperitivo een alcoholisch drankje bestelt. De prijs daarvan is dan wel zoín tien euro, maar daarbij hoort dan dus wel een selectie hapjes, die de ergste trek alvast stilt en in combinatie met de alcohol Ė en zeker met het bittertje in bijvoorbeeld Aperol Spritz, Vermouth of Campari Ė de eetlust juist opwekken. Daar komt ook de naam vandaan: líaperitivo 'apre' (opent) de maag.†Soms is de keuze aan hapjes zelfs zo groot dat je het diner bijna over zou kunnen slaan!

Vroeger was het drinken van een aperitivo na het werk met wat collega's of vrienden of gewoon om de sleur van alledag te ontlopen, een gewoonte die zich alleen tot noord ItaliŽ beperkte, tegenwoordig is een aperitivo drinken populair in heel ItaliŽ. Maar het is wel een feit dat het aperitivo is uitgevonden in Turijn, of eigenlijk in het oude Griekenland.

Milaan_lacerba

Terug naar de oude Grieken

In de vijfde eeuw ontdekte de Griekse arts Hippocrates als remedie voor patiŽnten die leden aan gebrek aan eetlust een drankje. Hij merkte dat als hij ze een brouwsel gaf op basis van witte wijn, bloemen van de vuurwerkplant, absint en ruit, Vinum Hippocratum, hun eetlust verbeterde. Eeuwenlang werd deze Vinum Hippocratum voorgeschreven om gebrek aan eetlust te bestrijden. Pas in de middeleeuwen kwam men erachter dat het niet zozeer de combinatie aan ingrediŽnten van deze drank was, maar de bittere smaak van de drank, die voor genezing zorgde. Het is dus niet toevallig dat we tegenwoordig tijdens het aperitivo drankjes drinken met een enigszins bittere smaak.

Milaan_santeria-social-club-aperitivo

Hoe is de gewoonte van het huidige aperitivo ontstaan?
In 1786 in Turijn ontwikkelde Antonio Benedetto Carpano in zijn drankenzaakje een drankje dat wij tegenwoordig kennen als Vermouth, een heerlijke met kinabast gearomatiseerde wijn. Ongeveer 60 jaar later werd dit drankje de favoriet van de toenmalige koning van ItaliŽ Vittorio Emanuele II en al snel wordt het "hofdrank" nummer 1 voor het aperitivo. Dit zorgde ervoor dat alle bars en cafť's in Turijn, in navolging van de gewoonte van hun koning , een aperitivo gingen serveren in de vorm van een glas Vermouth.

In het begin werd dit drankje geserveerd met wat eenvoudige versnaperingen, maar al snel werd het mateloos populair in Turijn en breidt de keuze aan lekkere hapjes en drankjes zich uit. De gewoonte van het aperitivo wordt overgenomen door andere grote noord Italiaanse steden en nu mag het "fare l'aperitivo", zich populair noemen in heel ItaliŽ. Laten we dus de oude Hippocrates dankbaar zijn en de gewoonte van de Italiaanse koning Vittorio Emanuele II vooral niet verloren laten gaan.

De redactie van Milaan-Nu heeft de tien beste aperitivo bars in Milaan voor je op een rijtje gezet.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan