milaan-duomocastello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionedom-milaanmilaan-piazza-duomomilaan-arce-pace

Expositie Jeroen Bosch

Locatie: Palazzo Reale, Milaan

Van 9 november 2022 tot en met 12 maart 2023 is in het Palazzo Reale in Milaan een grote tentoonstelling over Jeroen Bosch te zien.†Jheronimus Bosch werd rond 1450 geboren in een kunstenaarsfamilie in Den Bosch. Met zijn visionaire en fascinerende schilderkunst heeft hij vele hedendaagse en latere kunstenaars beÔnvloed. De thema's en fantasieŽn in zijn productie beÔnvloedden Titiaan, El Greco, Bramantino, Savoldo en anderen. In de twintigste eeuw erkenden Salvador Dalž, Max Ernst en de surrealisten in het algemeen hem als een genie en inspiratiebron. Bovendien is het de wereld van Bosch die de inspiratie vormde voor het verschrikkelijke, grimmige en diepgewortelde universum van Bacon. Bosch is wereldwijd bekend om zijn taal, gemaakt van droomachtige visioenen en eigenaardige werelden, vuren, monsterlijke wezens en fantastische figuren.

Milaan_jeroen-bosch

Voor het eerst brengt de stad Milaan, in samenwerking met Palazzo Reale en Castello Sforzesco, hulde aan Jheronimus Bosch en zijn succes in Zuid-Europa, met een nieuw tentoonstellingsproject rond een fascinerende stelling: Bosch is het embleem van een "alternatieve" renaissance, die ver verwijderd is van de renaissance die wordt beheerst door de mythe van het classicisme en het bewijs is van het bestaan ​​van een veelheid aan renaissances.

De tentoonstelling omvat honderd kunstwerken, waaronder schilderijen, sculpturen, wandtapijten, gravures, bronzen beelden en oude volumes, waaronder zo'n 30 zeldzame en kostbare voorwerpen uit wunderkammerns. De bezoeker kan genieten van enkele van Bosch' meest gevierde meesterwerken en werken geÔnspireerd op de onderwerpen van de meester, die nooit eerder samen in ťťn tentoonstelling werden getoond. Naast het werk van Bosch zie je op de tentoonstelling in Milaan werken van andere grote kunstenaars die zijn beinvloed door Jeroen Bosch. Zoals Pieter Bruegel de Oude, Titiaan, Raphael, Gerolamo Savoldo, Dosso Dossi, El Greco en vele anderen.

Uit heel de wereld komen werken van Bosch naar de expositie in Milaan, zoals 'Verzoeking van de heilige Antonius (Museu Nacional de Arte Antiga, Lissabon), de Triptiek van het Laatste Oordeel (Groeningemuseum Brugge), Johannes de Doper (Museo LŠzaro Galdiano) en het Heremieten-drieluik uit de Gallerie dell'Accademia in VenetiŽ. Galleria dergli Uffizi uit Florence heeft enkele wandtapijten van Bosch uitgeleend voor de tentoonstelling in Milaan.

Milaan_bosch-wandtapijt

De route eindigt met een audiovisueel werk, TrŪptiko. Een visie geÔnspireerd door Jheronimus Bosch, een reis door de droomwereld van de Vlaams-Nedertlandse schilder, verbeeld door de kunstenaars van Karmachina. De titel herinnert aan het formaat van het hoofdwerk dat de voorstelling heeft geÔnspireerd: het drieluik van de Tuin der Lusten. De show omvat zowel meer figuratieve momenten, waar de verwijzing naar de panelen van Bosch het duidelijkst is, als meer abstracte momenten, die vrijelijk de visionaire en 'lysergische' aard van het werk van de meester oproepen. De schilderijen komen tot leven door het gebruik van de meest innovatieve technologieŽn: het schilderij van Bosch wordt herwerkt door middel van digitale animatietechnieken en neemt zo deel aan de constructie van een meeslepend, suggestief en betoverend verhaal.

Bosch e un altro Rinascimento
Palazzo Reale, Milaan
9 novermber 2022 - 12 maart 2023

Milaan_jeroen-bosch

Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.