milaan-piazza-duomomilaan-parco-sempionemilaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaandom-milaanmilaan-duomo

Expositie Giovanni Boldini

Locatie: Galleria Bottegantica, Milaan

De tentoonstelling "Eterno Boldini" in de Galleria Bottegantica in Milaan schetst de carrière van schilder Giovanni Boldini uit Ferrara, van de vroege Parijse jaren tot vrouwelijke portretten van het begin van de twintigste eeuw door de combinatie van bekende en niet-gepubliceerde werken. De tentoonstelling toont een brede selectie van schilderijen, aquarellen en tekeningen, met als doel de veelzijdigheid van de kunstenaar, een fijne componist van zijn werken, een verfijnde tekenaar en virtuoze schilder, te benadrukken.

Milaan_Eterno-Boldini

Giovanni Boldini (1842 – 1931) was een Italiaans impressionistisch kunstschilder, uiteindelijk vooral beroemd geworden als portretschilder. Boldini stamde uit een bekende familie van kunstschilders en kreeg zijn eerste tekenlessen van zijn vader en zwager. Van 1862 tot 1868 studeerde hij aan de kunstacademie in Florence. Hij ontwikkelde een voorliefde voor het impressionisme en het schilderen in de open lucht.

Aanvankelijk schilderde hij veel landschappen en genrestuken, waarbij hij op een bijna nerveus-schetsmatige wijze te werk ging. Allengs schakelde Boldini steeds vaker over op de portretschilderkunst en legde een bijzondere begaafdheid aan de dag voor het vastleggen van de individuele persoonlijkheid van zijn modellen. Via Londen (vanaf 1869) streek Boldini uiteindelijk neer in Parijs (1872) en groeide daar uit tot een van de bekendste portretschilders van de belle époque, vooral van de rijken uit de stad, beroemdheden en mooie vrouwen.

Milaan_Eterno-Boldini

Naast de tekeningen uit het atelier van de kunstenaar, onthult de Galleria Bottegantica-tentoonstelling in Milaan een niet-gepubliceerd album met tekeningen gemaakt tussen 1879 en 1880. Dit uitzonderlijke notitieboek, bevolkt door een ongelooflijke verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder schetsen en meer geslaagde composities, benadrukt nogmaals de centrale rol van tekenen in het werk van de verfijnde portrettist, het eerste uitdrukkingsmiddel in zijn constante zoektocht om het heden vast te leggen.

Eterno Boldini
Galleria Bottegantica, Milaan
14 oktober - 3 december 2022

Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.