castello-sforzesco-milaanmilaan-duomomilaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomodom-milaanmilaan-arce-pace

Expositie Max Ernst

Locatie: Palazzo Reale, Milaan

Van 4 oktober 2022 tot 26 februari 2023 vindt in Palazzo Reale in Milaan voor het eerst in ItaliŽ een grote overzichtstentoonstelling plaats over Max Ernst, de schilder, beeldhouwer, graveur, dichter en kunsttheoreticus, Duitser, daarna genaturaliseerde Amerikaan en Frans. De tentoonstelling toont meer dan 400 stukken, waaronder schilderijen, sculpturen, tekeningen, collages, geÔllustreerde boeken en sieraden van internationale musea, stichtingen en privťcollecties. De bruiklenen omvatten ook werken en documenten die al tientallen jaren niet aan het publiek zijn blootgesteld.

Milaan_max-ernst

De immense breedte van thema's en experimenten in het werk van Ernst beslaat zo'n zeventig jaar twintigste-eeuwse geschiedenis, tussen Europa en de Verenigde Staten. De tentoonstelling is ingericht als een reisroute langs de avontuurlijke creatieve parabel van de kunstenaar, gekenmerkt door de grote historische gebeurtenissen van de twintigste eeuw en bezaaid met buitengewone liefdes, evenals illustere vriendschappen. De reisroute vertelt de biografische gebeurtenissen van Ernst en groepeert ze in vier grote periodes, die op hun beurt zijn verdeeld in negen thematische kamers.

Milaan_max-ernst-oedipus-rex

Bij de ingang van de tentoonstellingszalen wordt het publiek meteen uitgenodigd om een ​​meesterwerk te proberen dat dit jaar een eeuw wordt, Oedipus Rex (1922). Op dit punt begint het bezoek met de eerste twee kamers, getiteld De Copernicaanse revolutie en Inside the vision, die het eerste deel van de biografie van Ernst begeleiden, in Duitsland van 1891 tot 1921.†Het tweede deel van de biografie (in Frankrijk, van 1922 tot 1940) wordt getoond in de twee daaropvolgende kamers.

Milaan_max-ernst-expositie

Het deel van de biografie Amerika (1941-1952), met de invoeging van Ernst in het internationale toneel van New York, de grote liefde en vervolgens het huwelijk met Dorothea Tanning, de verhuizing naar Sedona, Arizona, in het huis gebouwd en ingericht door de kunstenaars, laten de kamers 5, 6 en 7 zien. De terugkeer naar Europa, van 1953 tot 1976, gaat verder in kamer nummer 8. De finale wordt vertegenwoordigd door zaal 9, getiteld Cosmo e ciphers. In de jaren voorafgaand aan de landing van de mens op de maan, dialoog tussen kunst en wetenschap in de werken van Ernst, waardoor een ongekende kijk op de kosmos ontstond en waarbij zowel astronomie als antropologie, natuurkunde en patafysica betrokken waren.

Max Ernst
Palazzo Reale, Milaan
4 oktober 2022 - 26 februari 2023

Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan