milaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaanmilaan-duomomilaan-arce-pacedom-milaan

Expositie Andy Warhol

Locatie: Fabbrica del Vapore, Milaan

In de Fabbrica del Vapore in Milaan is van 22 oktober 2022 tot 26 maart 2023 een grote tentoonstelling met werk van Andy Warhol te zien. Na een afwezigheid van meer dan 10 jaar is Andy Warhol terug te zien in Milaan, met meer dan driehonderd objecten die de carriŤre van Warhol van begin jaren vijftig tot de jaren tachtig symboliseren. In de tentoonstelling zijn originele schilderijen, unieke werken, historische zeefdrukken, tekeningen, polaroids, foto's en andere echte relikwieŽn te zien, zoals de originele omslagen ontworpen en gesigneerd door Warhol.

De Milanese tentoonstelling is een reis naar de artistieke oorsprong van de pop-art, een van de belangrijkste artistieke stromingen van de tweede helft van de twintigste eeuw, door de meest iconische beelden van het non-conformistische genie Warhol, die in staat was om zoiets eenvoudigs als een blik soep af te leveren aan de Olympus van de kunst. Reclame die kunst wordt, door zeefdruk en fotografie.

Milaan_Andy-Warhol

De tentoonstelling varieert van de jaren 50, in die tijd was Warhol vooral een fijne en zeer gerespecteerde ontwerper, tot de jaren 60, een van de meest productieve periodes van de kunstenaar, die een echte "sociale commentator" zal worden, met iconen (zoals de mythische Campbell's Soup), roem (Liz Taylor en Marilyn Monroe) en rampen (van de gezichten van Jackie Kennedy die getekend was voor de begrafenis van haar man tot een auto-ongeluk in de jaren 70); van de jaren 70, waarin hij The Society Artist wordt tot de jaren 80, waarin de kunstenaar zich aan het grote publiek presenteert als de geestelijke vader van een nieuwe generatie kunstenaars zoals Jean-Michel Basquiat en Keith Haring.

Andy Warhol (1928-1987) was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Warhol is vooral beroemd om zijn 'vlakke' en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell's-soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground & Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Grace Jones, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor.

Andy Warhol: La Pubblicita delle Forma
Fabbrica del Vapore, Milaan
22 oktober 2022 - 26 maart 2023

Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.