milaan-arce-pacemilaan-parco-sempionemilaan-duomomilaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaandom-milaan

Nederland met paviljoen op EXPO 2015

Nederland had ook een paviljoen op de wereldtentoonstelling EXPO 2015, van mei tot en met oktober 2015 in Milaan. Nederland besloot in 2013 niet mee te doen omdat de EXPO als een achterhaald en te duur evenement werd gezien, niet effectief om het bedrijfsleven te promoten. Onder druk van met name de gemeente Rotterdam (kandidaat voor 2025) en het Westland, die benadrukken dat Nederland bij een thema als 'feeding the planet' uiteraard niet mag ontbreken, is deze beslissing door de regering Rutte herzien.

Milaan_expo-nederlandHolland Delta
Nederland had een paviljoen in de 'hoofdstraat' van het EXPO-terrein even buiten Milaan, naast dat van Frankrijk en niet ver van gastland Italië. Het Nederlands paviljoen had als naam Holland Delta om de link tussen water, land en voeding in ons land te duiden. `De opzet deed bezoekers denken aan een festival, waar in een feestelijke omgeving aandacht werd gegeven aan de vooraanstaande positie van Nederland in veel agrarische en agro-industriële sectoren`, aldus de organisatie. Nederland had als enige deelnemer van de Expo niet gekozen voor een imponerend gebouw, maar voor een open terrein met foodtrucks en stands met informatie.

Op het paviljoen kreeg de nationale land- en tuinbouw, net als alle andere topsectoren, de gelegenheid innovatieve diensten en producten aan de wereld te laten zien. Nederland liet de bezoekers kennis maken met oplossingen voor bijvoorbeeld vraagstukken als voedselveiligheid en biodiversiteit. Dat paste goed in het thema van de Expo: Feeding the Planet, Energy for Life.

Festival
Om het festivalgevoel te versterken vonden iedere dag evenementen plaat zoals optredens van jonge Nederlandse muzikale, dans- en theatertalenten, proeverijen en demonstraties. Voor jongeren stond een dancefeest met prominente Nederlandse DJ’s gepland. 

Milaan_expo-2015-nederland

Foodtrucks
Het Nederlandse paviljoen op de World Expo 2015 trok in de startmaand mei meer dan 10.000 bezoekers per dag, aldus de organisatie. Vooral de negen foodtrucks die hier aanwezig zijn, trokken veel bekijks. De foodtrucks boden typisch Nederlandse street-food gerechten aan, zoals stoofvlees, poffertjes, worstenbroodjes, biologische frites, kaas en bitterballen. Naast traditionele Nederlandse gerechten waren ook de innovatieve concepten, zoals een slow-juice bar op zonne-energie en The Dutch Weed Burger, gemaakt van zeewier, in trek.

Lees meer over de Expo 2015 in dit artikel!

Milaan_expo-weedburger-nederland

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan