milaan-arce-pacemilaan-duomomilaan-piazza-duomomilaan-parco-sempionedom-milaancastello-sforzesco-milaan

Peck - paradijs voor fijnproevers in Milaan

Als je in de Milanese binnenstad bent, loop dan beslist eens naar de Via Spadari 9, niet ver vanaf de Dom. Hier ligt Peck, de meest bijzondere delicatessenzaak die je ooit gezien zult hebben en waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1883. Of je er je boodschappentas vol zult laden, is de vraag, maar er rondkijken is een waar genot.

Milaan_spec-Peck.jpg Peck in het kort
In 1883 besluit de uit Praag afkomstige slager Francesco Peck een vleeswarenwinkel volgens Duitse traditie te openen aan de Via Orefici, op steenworpafstand van de Dom. Francesco Peck verkoopt dan alleen nog vleeswaren en gerookt vlees wat zo'n vlucht neemt, dat hij in 1890 zijn winkel al moet uitbreiden. Hij slaagt er zelfs in leverancier te worden van het Italiaanse koninklijke huis, wat hem uiteraard geen windeieren legt.

In 1918 verkoopt hij zijn zaak, die inmiddels een ontmoetingsplaats is geworden voor veel vooraanstaande Italiaanse kunstenaars, schrijvers en politici, aan Eliseo Magnaghi. Deze laatste besluit het imago van de zaak te veranderen en voegt ook delicatessen toe aan het assortiment dat toen nog alleen uit vleeswaren bestond. De zaak verhuist naar de Via Spadari waar hij tot op heden nog steeds gevestigd is.

Na de economische malaise direct na de Tweede Wereldoorlog verandert Peck weer van eigenaar. Het assortiment speelt steeds meer in op de wensen van het publiek. Wanneer de economie weer aantrekt, willen de klanten ook graag de winkel binnenstappen om er een hapje te eten of om iets kant-en-klaars mee te nemen voor 's avonds. In de jaren na 1970 verandert de zaak nog tweemaal van eigenaar en in 2014 opent Peck zijn eerste filiaal in Seoul en al snel volgen Singapore, Japan en Taiwan.

Flagship store
Je zou Peck een 'Flagship store' kunnen noemen, een beleveniswinkel waar alles gebeurt zoals het zou moeten gebeuren. Er wordt geproduceerd, gekookt, geselecteerd, verfijnd en verkocht. Alle kant-en-klaar producten worden ter plekke in grote keukens achter de toonbanken bereid en als je geluk hebt kun je een oogje werpen op de werkzaamheden die daar plaatsvinden. Eenmaal uitgestald in de winkel ziet ieder gerecht eruit als een waar kunstwerkje, maar daar zijn de prijzen dan ook wel naar. De verpakte producten zien er ook onberispelijk uit en staan uitgestald als in een museum. Op de groentenafdeling word je bediend door een verkoper met witte katoenen handschoenen die voortdurend de groenten besproeit en rangschikt. 

Het assortiment van Peck
Het assortiment van Peck is te vinden op een groot aantal vers-afdelingen, afdelingen met verpakte delicatessen en een enacoteca. De producten die verkocht worden zijn niet alleen afkomstig uit Italië maar ook uit andere delen van de wereld, waarbij de kwaliteit altijd voorop staat.  Uiteraard is er een enorme vlees- en vleeswarenafdeling, met alle bekende vleeswaren als de Prosciutto di Parma en Culatello di Zibello, maar ook de beste Iberico-hammen uit Spanje en steaks uit Argentinië.

Ook de kaas-afdeling is een ware lust voor het oog; pecorinokaas uit Sardinië en Toscane, mozzarella di bufala uit Campania, Parmigiano Reggiano uit Emilia Romagna, maar ook Franse Brie en Roquefort, liggen er gebroederlijk naast elkaar. Verder is er een uitgebreide gebaks -en chocolade-afdeling, die je bijna doet geloven dat het gebak niet "echt" is. Perfect glanzend en gedecoreerd, glimlacht alles je toe. Ook over het kopje thee of koffie dat je bij het gebak schenkt, hoef je je geen zorgen te maken want de collectie thee en koffie van Peck behoort tot de grootste ter wereld.

Op de wijnafdeling van Peck kan de ware liefhebber van een goed glas wijn zijn hart ophalen. De wijnen komen uit Italië, Spanje, Frankrijk maar ook uit andere delen van de wereld. Je vindt er een peperdure Barolo delle Langhe of Brunello da Montalcino, maar ook een veel aangenamer geprijsde Chardonnay of Pinot. Overigens zijn alle producten van Peck ook on-line te bestellen want ze beschikken ook over een uitgebreide webwinkel.

Tot slot kan de redactie van Milaan-nu alleen maar zeggen, ga er gewoon eens kijken maar laat je fototoestel thuis, want fotograferen is verboden.

Peck 
Via Spadari 9, Milaan

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan