dom-milaancastello-sforzesco-milaanmilaan-arce-pacemilaan-duomomilaan-piazza-duomomilaan-parco-sempione

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese is een beroemd gerecht dat zijn oorsprong heeft in 1574. Volgens een van de verhalen die met het ontstaan verbonden zijn, wordt het voor het eerst bereid tijdens een bruiloft in Milaan. De bruid is gek op deze kleur en men wil haar graag een rijstgerecht in haar favoriete kleur aanbieden. Het werd een ongekend succes en is sindsdien niet meer weg te denken uit de keuken.

Milaan_Boeken_Minibijbel_vetarme_Italiaanse_gerechtenRecept risotto milanese voor vier personen.

Ingrediënten:
2 teentjes knoflook, geperst
4 el fijngehakte peterselie
geraspte schil van 1 citroen

Voor de risotto:
1 tl (of 1 zakje) saffraandraadjes
15 g boter
1 grote ui, gesnipperd
275 g arboriarijst
1,5 dl droge witte wijn
1 l hete groentebouillon
zout en versgemalen zwarte peper
15 g geschaafde parmezaanse kaas, om te serveren

1. Meng de knoflook, de peterselie en het citroenraspel in een schaal.
2. Laat voor de risotto de saffraan in een kleine schaal met 1 eetlepel kokend water trekken. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en fruit de ui onder af en toe roeren 5 minuten.
3. Roer de rijst erdoor en bak hem in ca. 2 min. tot hij doorschijnend is. Voeg de  wijn en de saffraan toe en kook alles onder voortdurend roeren een par minuten tot de wijn op is.
4. Voeg 6 dl van de bouillon toe en laat het geheel zacht doorkoken, tot de bouillon is opgenomen. Roer het mengsel regelmatig door.
5. Voeg onder voortdurend roeren geleidelijk meer bouillon toe, tot de rijst zacht is. (De rijst kan al zacht en romig zijn voordat alle bouillon is toegevoegd, giet er daarom op het laatst steeds maar weinig bouillon bij.)
6. Breng de risotto op smaak met zout en peper  en schep hem op een bord. Strooi de parmezaanse kaas, het knoflook-peterseliemengsel erover en serveer.

Vetarm
Dit recept is afkomstig uit het kookboek Minibijbel vetarme Italiaanse gerechten van Anne Sheasby. Met meer dan 160 recepten voor heerlijke, gezonde en vetarme Italiaanse gerechten.

Minibijbel vetarme Italiaanse gerechten

Anne Sheasby
Veltman Uitgevers BV.
ISBN 9789048313785
€10,00

Bestel de Minibijbel bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.