milaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaanmilaan-duomomilaan-arce-pacedom-milaan

De Duomo van Milaan

Het gebied rond de Duomo was al in de vierde eeuw het kloppende hart van Milaan, in elk geval voor de katholieken. Eerst stonden hier kleinere kerken, de Santa Tecla en de Santa Maria Maggiore. Ook de doopkapellen San Giovanni alle Fonti en Santo Stefano hadden een plek op het plein. Al deze gebouwen moesten worden gesloopt om plaats te maken voor de enorme nieuwe kathedraal.

Milaan_Duomo_(73).jpg

De Dom van Milaan is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De bouw van de Duomo, die officieel de Santa Maria Nascente heet, startte in 1386, in opdracht van bisschop Antonio Da Saluzzo. De bisschop maakte Gian Galeazzo Visconti verantwoordelijk voor de bouw. Deze Visconti liet al snel de oorspronkelijk bestelde bakstenen voor wat ze waren en eiste dat er marmer zou komen voor de bouw van de kerk.

TIP 1: Boek je tickets voor een bezoek aan de Duomo van Milaan van tevoren online en ontloop zo de wachtrijen bij de kassa's en de entree van de Dom! Inclusief toegang tot het dakterras, het museum en de doopkapel

Bestel je tickets voor de Duomo inclusief Nederlandse audiogids

Tip 2: Bezoek de Dom van Milaan en het dakterras met een gids en krijg een rondleiding van 1,5 uur. Inclusief gids en skip-the-line entree.

Bezoek de Duomo met een Engelstalige gids

Tip 3: Maak gebruik van de combideal van een wandeltour en rondleiding met gids, inclusief tickets voor de Duomo, Het Laatste Avondmaal en Teatro alla Scala.

Bestel hier een combi-ticket voor de Dom, het Laatste Avondmaal en Teatro alla Scala

Tip 4: met de Milan Pass heb je erecht op gratis en skip-the-line toegang tot de Duomo én het dak, en nog tal van andere attracties en musea in Milaan.

Bestel hier de Milan Pass voor 48 uur

Milaan_Duomo_(2).jpg

Ruim dertig jaar later, in 1418, werd de kathedraal gewijd, maar klaar was men nog niet. Pas in 1805 werd de façade voltooid, onder het bewind van Napoleon, die zich op 26 mei 1805 in de Duomo tot koning van Italië liet kronen, terwijl de laatste torentjes en pinakels pas eind negentiende eeuw werden geplaatst. Niet gek als je bedenkt dat de Duomo meer dan 2300 beelden telt!

Met een lengte van ruim honderdvijftig meter, een breedte van ruim negentig en een oppervlakte van zo’n 11.000 vierkante meter is de Duomo een van de grootste kerken ter wereld (alleen de Sint-Pier in Rome en de kathedraal van Sevilla zijn groter).

Milaan_Duomo_(23).jpg

Interieur
Niet alleen de buitenkant ook de binnenkant van de Dom van Milaan is indrukwekkend mooi De kerk heeft maar liefst vijf grote beuken, die van elkaar gescheiden worden door tweeënvijftig kolossale pilaren van bijna vijfentwintig meter hoog die samen het dak ondersteunen.

Milaan_Duomo_(32).jpg

Op de glas-in-loodramen zijn Bijbelse taferelen afgebeeld. Het oudste glas-in-loodraam dateert uit 1470 en verbeeldt het leven van Christus. Er is ook een glasmozaïek gewijd aan het leven van Johannes, uit 1477. Op een aantal zestiende-eeuwse ramen zijn voorstellingen uit het Oude Testament te zien. De apsis, achter in de kerk, wordt verlicht door drie grote, negentiende-eeuwse glas-in-loodramen, gemaakt door de gebroeders Bertini. Hier zie je taferelen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle gebrandschilderde ramen weggehaald en naar de crypte onder de Duomo gebracht, om ze tegen bombardementen te beschermen. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze weer teruggeplaatst, waarbij een aantal ramen opnieuw werd gemaakt.

Milaan_Duomo_(42).jpg

In de kathedraal zie je prachtige beelden, kunstwerken en een indrukwekkend orgel, het grootste van Italië. Er zijn ook drie schitterende altaren te bewonderen in de Dom, ontworpen door de Italiaanse kunstschilder en architect Pellegrino Tibaldi (1527-1596), die ook wel Pellegrino Pellegrini werd genoemd. Alle drie de altaars zijn versierd met prachtige kunstwerken.

Milaan_Duomo_(29).jpg

Nivola
In het gewelf boven het koor schijnt een klein rood lampje, dat de plek aangeeft waar sinds 1461 een hoefijzervormige nagel wordt bewaard die afkomstig zou zijn van het kruis van Christus. Deze heilige nagel, die door keizer Constantijn aan de heilige Ambrogio werd geschonken, wordt elk jaar op 14 september aan het publiek getoond tijdens de viering van de Rito della Nivola. Sinds 1576 gaat de bisschop van Milaan dan met een lift de hoogte in, naar de nis waar de Santo Chiodo, de heilige nagel, ligt. De lift heeft de vorm van een wolk en wordt daarom in het Milanese dialect Nivola genoemd. De wolk heeft een soort baldakijn, versierd met engelen, kaarsen en een gouden kruis.

Neem ook een kijkje bij het indrukwekkende grafmonument van Gian Giacomo de’ Medici (de broer van de later tot paus Pius IV verkozen Medicitelg), waarvoor Leone Leoni vijf indrukwekkende bronzen standbeelden maakte, en dat van de Italiaanse kardinaal Carlo Borromeo. Sporen van de kroning van Napoleon Bonaparte, die hier op 26 mei 1805 tot koning van Italië gekroond werd, zijn helaas niet meer te vinden.

Milaan_Duomo_(28).jpg

TIP: Het dak van de Duomo
Maak als het weer het toelaat een tochtje naar het dak van de Duomo (wees gerust, er is een lift!). Het uitzicht dat je vanaf het dak over Milaan – en bij helder weer zelfs tot aan de Alpen - hebt, is onvergetelijk. Op het dak staat een heel woud aan pinakels, waarvan de oudste uit 1404 stamt. Op de hoogste pinakel troont een letterlijk schitterend gouden Mariabeeld, dat is ontworpen door Giuseppe Perego en Giuseppe Bini en sinds december 1774 de hoogste top van de Duomo siert. La Madonnina, de kleine Madonna, zoals het beeld liefkozend wordt genoemd, is inmiddels het symbool van Milaan geworden. Het beeld is ruim vier meter hoog en hiermee reikt het hoogste punt van de Duomo precies 108,5 meter de lucht in.

Milaan_Duomo_(54).jpg

Milaan_Duomo_(64).jpg

Milaan_Duomo_(67).jpg

(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan