milaan-parco-sempionemilaan-duomomilaan-arce-pacedom-milaancastello-sforzesco-milaanmilaan-piazza-duomo

Familie Sforza

De voortdurende strijd en machtswisselingen duren bijna tot het einde van de middeleeuwen. Het wordt pas wat rustiger in de stad als Milaan in 1450 in handen van de familie Sforza komt.

Milaan_geschiedenis-1493.jpgDe familie Sforza zorgt er, net als bijvoorbeeld De’ Medici in Florence, voor dat de stad ook op cultureel gebied gaat bloeien. De renaissance mag hier dan wat laat op gang komen, de ontwikkelingen gaan uiteindelijk snel en Milaan wordt een stad van hoog niveau.

Leonardo da Vinci
Onder anderen Leonardo da Vinci wordt door de Sforza’s uitgenodigd om aan hun hof, in het Castello Sforzesco, te komen wonen en werken. Vandaag de dag zijn er nog veel herinneringen aan deze periode in de stad te vinden. Niet alleen kun je het kasteel en het omliggende park nog altijd bezoeken (er zijn een paar mooie musea gevestigd in het kasteel), ook elders zijn er nog sporen van de grote kunstenaars uit deze periode te zien. Het belangrijkste aandenken aan deze tijd is Leonardo da Vinci’s Laatste Avondmaal in de refter van het klooster bij de Santa Maria delle Grazie.

Sforza was overigens niet de officiële naam van deze familie. De eerste heerser van dit geslacht, Muzio Attendolo, werd door de Milanezen ook wel sforza, sterk, genoemd. De bijnaam bleef hangen en de familie ging de geschiedenisboeken in als ‘de sterken’.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.