milaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaanmilaan-duomomilaan-parco-sempionedom-milaanmilaan-arce-pace

Kelten en Romeinen

Als we de geschiedenis van Milaan induiken, moeten we ver terug in de tijd. De allereerste nederzetting op de plek van het huidige Milaan wordt namelijk al zo’n 600 jaar voor Christus gebouwd. Het zijn de Kelten die deze eerste ‘stad’ – waarvan de naam niet bekend is – stichten.

Hun stad valt ongeveer 400 jaar later, in 222 voor Christus, in handen van de Romeinen. Vanaf dat moment weten we zeker dat de stad Mediolanum heet. Dit betekent ‘in het midden van de vlakte’, hetgeen meteen aangeeft dat Milaan toen een van de weinige grotere nederzettingen op de Noord-Italiaanse laagvlakte was.

Milaan_geschiedenis-1-1.jpgMediolanum
De Romeinen maken van Mediolanum een bloeiende stad. Milaan is korte tijd de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Keizer Constantijn gaat er wonen. In 313 vindt een van de belangrijkste wapenfeiten uit de geschiedenis van Milaan plaats: De keizers Constantijn en Licinius komen in Milaan bij elkaar om samen een vuist te ballen naar het Oost-Romeinse Rijk. Daarnaast vaardigen ze gezamenlijk het zogenaamde Edict van Milaan uit, waarin wordt vastgesteld dat christenen niet meer vervolgd mogen worden vanwege hun geloof. Hierdoor ontstaat er godsdienstvrijheid in het gehele Romeinse Rijk, een vooruitstrevende beslissing!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.